Szabad Magyar Örömíjász Versenynaptár
Szabad Magyar Örömíjász Versenynaptár

Belépés a főoldalra

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Eseménynaptár

 

 
Verseny eredmények
 
Üzenj itt gyorsan! Üzeneted egy napig látható!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Üzenet küldése
 
Hírek
 
Segítség
 
Játékok

 

 

 
Ajánlott bögésző Firefox

 
Szabad Magyar Örömíjászat


Szabad Magyar Örömíjászat és versenynaptár

 

Célja:

Az örömíjász versenyt a szervező egyesület saját felügyeletében rendezhesse ( tiszteletben tartva és betartatva a MISZ,NI álltal előírt biztonságra vonatkozó szabályokat ), és ennek elismerése.

Támogatni  a Hagyományőrző Egyesületeknek a biztonságos, íjászoknak/ hagyományőrzőknek  az örömét szolgáló versenyt/versenyeztetést.

 Szabad Magyar Örömíjászverseny

Korosztályok:

mini                                 - 9 évig
gyerek fiú/leány                - 10-13 évig
ifjúsági fiú/leány                - 14-17 évig
felnőtt férfi/nő                    -18-49 évig

tiszteletreméltó                 - 50 év felett

 A mini korosztályban azok a versenyzők indulhatnak akik még nem töltötték be a  9. életévüket.

A gyermek korosztályba azok a versenyzők tartoznak, akik a megmérettetés megrendezésének napján már betöltötték 10. életévüket de még nem töltötték be 14. életévüket.  A mini  és gyermek korosztályba tartozó versenyzők a megmérettetéseken csak felnőtt kíséretével vehetnek részt.

Az ifjúsági korosztályba azok a versenyzők tartoznak, akik a megmérettetés megrendezésének napján már betöltötték a 14. életévüket de még nem töltötték be a 18. életévüket.  Az ifjúsági korosztályba sorolt versenyzők a felnőtt korosztályban megrendezett megmérettetéseken is indulhatnak.

A felnőtt korosztályba azok a versenyzők tartoznak akik betöltötték a18. életévüket.

A tiszteletreméltó korosztályba azok a versenyzők tartoznak, akik a megmérettetés megrendezésének évében töltik be 50. életévüket vagy ennél idősebbek.

Kategóriák:

-  magyar, egyéb pusztai íj

-  történelmi hosszú íj

- kifutó nélküli botíj (longbow)

 Korosztályonként minimum 3 fő induló esetén különböztetünk meg kategóriákat íjtípus szerint.

A kategóriákat és díjazásokat a megmérettetést rendező egyesület a belátása szerint megváltoztathatja, de a kiírásban a változásnak szerepelnie kell.

Magyar,  egyéb pusztai íj

Magyar és egyéb pusztai íjnak tekintendő az az íj, amely megfelel az alábbi feltételeknek:

Merevszarvú, visszahajló reflexíj. Merev, nem hajló szarva az íj dinamikus munkájában nem vesz részt.

A merev szarv hossza a könyöktől a húrbeakasztására szolgáló horonyig mérve nem kevesebb 8 cm-nél.

Ideghossza felajzott állapotban nem több 160 cm-nél. Az idegnek az íj teljes hosszában az íj középvonalában kell futnia.

Markolata oldalirányban nem aszimmetrikus, oldalirányú szélessége nem kevesebb, mint 15 mm, ablakos kiképzéssel nem rendelkezhet . 

Az íjon a göb kivételével más segédeszköz nem lehet. Az íjhoz tartozó nyílvessző alapanyaga fa, természetes tollazással ellátva.

A vesszőn a tollazásnál kell jelölni a tulajdonos nevét. A nyílvesszőt olyan esztergált fémheggyel kell ellátni, amely fölösleges kárt nem tesz a vesszőfogóban. Az íjhoz minimum 6 db (az előzőekben leírtaknak megfelelő) vesszővel kell rendelkezni az íjásznak a verseny megkezdésekor.

Az íj szétszerelhető nem lehet.

A markolaton a védőréteg (vékony bőr, vagy bandázs, mely a vessző alátámasztására nem alkalmas) a vessző kifutási középpontjától felfelé maximum 2,5 cm lehet.

Az íj felső reflexén semminemű célzást segítő festés, bandázsolás vagy egyéb jelölés nem alkalmazható.

  

 Történelmi Hosszú íj

Történelmi hosszú íjnak tekintendő az az íj, amely megfelel az alábbi feltételeknek:

 A vessző palástjának a markolat középvonalától legkevesebb 3,1 mm-re kell lennie.

 A markolaton megengedett a vessző megvezetésére szolgáló kis magasságú (max. 3,5 cm magas) polc kialakítása.

 Markolata oldalirányban nem aszimmetrikus (ez alól kivétel a vessző megvezetésére szolgáló kis polc), oldalirányú szélessége nem kevesebb, mint 15 mm, ablakos kiképzéssel nem rendelkezhet .

Az ideg kizárólag a beakasztási pontokon érhet hozzá az íjhoz és ettől a ponttól az íj közepéig folyamatosan távolodnia kell az íjtól.

Az idegnek az íj teljes hosszában az íj középvonalában kell futnia.

Az íjon a kis magasságú (max.: 3,5 cm magas) faragott polc és a göb kivételével más segédeszköz nem lehet.

 Az íjhoz tartozó nyílvessző alapanyaga fa, természetes tollazással ellátva. A vesszőn a tollazásnál kell jelölni a tulajdonos nevét.

   A nyílvesszőt olyan esztergált fémheggyel kell ellátni, amely fölösleges kárt nem tesz a vesszőfogóban.

Az íjhoz minimum 6 db (az előzőekben leírtaknak megfelelő) vesszővel kell rendelkezni az íjásznak a verseny megkezdésekor.

Az íj felső reflexén semminemű célzást segítő festés, bandázsolás vagy egyéb jelölés nem alkalmazható. 

Az íj leajzott (fesztelenített) állapotban egyenes kell legyen, vagy a végei max. a húzásirányba hajolhatnak.


A célok

Az a történelmi hangulatot idéző felület, mely a találati felületet magában foglalja.

Örömíjász megmérettetéseken a rendezőknek ajánlott történelmi hangulatú,jellegű célokat kialakítani.

A célok mérete és minősége teljesen a szervezők fantáziájára van bízva, de rajta a találati felület színének jól el kell különülnie a háttértől. Éles, minimum 2mm vastag kontúrral kell rendelkeznie.

A céloknak illetve a találati felületeknek meg kell felelni néhány alapnormának:

Anyaga nem tehet kárt a nyílveszőben és meg kell fognia azt. 

.             

 

                

 

                

 

 

 
Keresés az oldalon

Örömíjasz Google
 
 
Óra
 
Hányan látták az oldalt
Indulás: 2009-05-14
 
Legutóbbi frissítések

Esemény

 Kiskunhalas: 29. PER-KA FARM ÍJÁSZ KUPA

Eredmény

2018.07.08. Budapest: Örömíjász verseny a Turulmezőn

2018.07.08. Adács: Örömíjász Verseny

 

 
Biztonságos versenyek,versenyzők biztonsága
 
Történelmi íjászat
 
Egyesületek akik csatlakoztak az eseménynaptárhoz
 
Útvonaltervezés

 
Időjárás
Hőtérkép
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!