Szabad Magyar Örömíjász Versenynaptár
Szabad Magyar Örömíjász Versenynaptár

Belépés a főoldalra

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Eseménynaptár

 1. Január
 2. Február
 3. Március
 4. Április
 5. Május
 6. Június
 7. Július
 8. Augusztus
 9. Szeptember
 10. Október
 11. November
 12. December

 

 
Verseny eredmények
 
Üzenj itt gyorsan! Üzeneted egy napig látható!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Üzenet küldése
 
Hírek
 
Segítség
 
Játékok

 

 

 
Ajánlott bögésző Firefox

 
NÍ Biztonsági szabályzata

A

NEMZETI ÍJÁSZSZÖVETSÉG

BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

1. Bevezetés

1.1 A szabályzat célja 
A Nemzeti Íjászszövetség (továbbiakban: szövetség) kiemelten fontos célként kezeli, a tevékenységi körébe tartozó íjhasználatból eredő balesetek megelőzését, elkerülését. E cél elérésé érdekében a szövetség elnöksége e szabályzatot, mint alapvetést - a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével - alkotja. 

1.2 A szabályzat hatálya 
A szabályzat hatálya kötelező jelleggel kiterjed a szövetség minden tagjára, illetve az esemény résztvevőire. 

1.3 Fogalom-meghatározások 

Biztonsági tanácsadó: 
az eseménnyel kapcsolatos íjhasználatból eredő biztonsági kockázatok kontrollálásáért felelős személy, aki tapasztalatánál, szakismereténél fogva alkalmas a feladatra. 

Esemény: 
minden íjászrendezvény és íjhasználati alkalom. 

Az esemény résztvevői:
íjászok, rendezők, vendégek. 

Felelős szervező(k): 
az esemény lebonyolításáért felelős személy(ek). 

Felszerelés: 
íj és nyíl, valamint minden olyan eszköz és kiegészítő, amelyet az íjjal történő lövéskor alkalmaz az íjász (beleértve a viseletet, valamint a kiegészítő tárgyakat, eszközöket, fegyvereket) 

Szemle: 
a felszerelés biztonsági szempontból történő ellenőrzése. 

Íjász: 
az a személy, aki íjjal történő nyíl kilövésére alkalmas és a szemlén megfelelt felszerelés birtokában, és az esemény szabályait elfogadva részt kíván venni az eseményen. 

Rendező: 
az esemény szervezésében, rendezésében, lebonyolításában és adminisztrációjában tevékenykedő személy 

Vendég: 
az eseményt megtekintő személy, meghívott 

 

2. Szabályozó rész

2.1 A rendezőkre vonatkozó szabályok 

a) A felelős szervező köteles az esemény biztonságos lebonyolításához szükséges számú rendezőt alkalmazni. 

b) A felelős szervező köteles minden eseményre Biztonsági Tanácsadót felkérni, az eseményt megelőzően legalább annyival korábban, hogy a biztonsági tanácsadónak lehetősége legyen a szervezés minden időszakában felmérni a lehetséges kockázati tényezőket. 

c) A felelős szervező köteles a Biztonsági Tanácsadóval megosztani az esemény lebonyolításával, menetével kapcsolatos minden információt. 

d) A felelős szervező zártkörű rendezvényen lehet egy személyben a Biztonsági Tanácsadó is. 

e) A felelős szervező joga meghatározni a nyílvesszők azonosításának módját, melyről kellő időben köteles tájékoztatni az íjászokat és a rendezőket. 

f) Az eseményen az íjhasználat előtt szemlét kell tartani. 

g) A felelős szervező joga és kötelessége meghatározni a szemle helyét, idejét és módját. A szemlét a Biztonsági Tanácsadó vezeti. A szemlében közreműködő személyeket a Biztonsági Tanácsadóval egyetértésben a felelős szervező jelöli ki. 

h) A felelős szervezőnek jogában áll az eseményre vonatkozó egyedi biztonsági szabályokat előírni.

i) A felelős szervező köteles az íjászok részére:
- az adott eseményen végrehajtandó "gyakorlatokat" részletesen ismertetni, 
- az esetleges különleges baleseti kockázatokat, jelen Biztonsági Szabályzatot, valamint az eseményre vonatkozó egyedi biztonsági szabályokat ismertetni és tudatosítani. 

2.2 Az íjászokra vonatkozó szabályok 

a) Az íjász, lövésre alkalmas, hibátlan felszereléssel érkezzen az eseményre. Összes nyílvesszőjének testén saját maga azonosítására alkalmas egyedi jelet kell feltüntetni, az adott eseményre meghatározott módon. 

b) Az eseményen részt venni szándékozó íjász köteles szemlére bocsátani felszerelését. A szemle során az arra kijelölt felelős személy szemrevételezi az íjász felszerelését, szükség esetén próbalövésre kérheti az íjászt, valamint mérést vagy egyéb vizsgálatot végezhet az íjász felszerelésén. 

c) A Biztonsági Tanácsadónak jogában áll az íjászt az alkalmatlan vagy veszélyes felszerelés használatától eltiltani. 

d) Az az íjász vehet részt az eseményen, aki érzékelhetően nem áll alkohol, kábító hatású szer vagy egyéb, a biztonságos lövés leadását akadályozó vagy korlátozó hatás alatt. Ennek megítélése a Biztonsági Tanácsadó hatáskörébe tartozik. 

e) Az íjász akkor vehet részt az eseményen, ha a sikeres szemlét követően aláírásával igazolja, hogy jelen Biztonsági Szabályzatot és az adott eseményre vonatkozó szabályokat ismeri, elfogadja és betartja. 

f) Az íjász az esemény alatt köteles saját és mások biztonságára vigyázni. A rendezők vagy a Biztonsági Tanácsadó távollétében igyekezzen a jelen szabályzatban foglaltakat íjásztársaival betartatni. 

2.3 A vendégekre vonatkozó szabályok 

Az esemény ideje alatt a vendégek csak a számukra meghatározott helyen tartózkodhatnak. 

2.4 Az esemény helyszíne 

a) Már az esemény helyszínének kiválasztásánál figyelembe kell venni a biztonsági szempontokat. 

b) Az esemény helyszínéről a felelős szervezőnek méretarányos vázlatot kell készíttetnie. Ezen be kell jelölni a tervezett lőállások és célok helyét, a lőállások megközelítésére és elhagyására kijelölt útvonalakat, a vendégek számára kijelölt helyeket, valamint azokat a lőírányba eső területeket, melyeket az esemény teljes, vagy az íjhasználat ideje alatt mindennemű forgalom elől el kell zárni. 

c) A Biztonsági Tanácsadó köteles az eseményt megelőzően a helyszínt, a helyszíni vázlat birtokában bejárni, és kijelölt lőállásokat, célokat, lőirányokat, útvonalakat, területeket biztonság szempontjából ellenőrizni, észrevételeit a helyszíni vázlaton rögzíteni és így a felelős szervező tudomására hozni. 

2.5 Az íjjal való lövés szabályai 

a) Az íjat kizárólag a lőállásban, a lőálláshoz tartozó célra tartva szabad megfeszíteni, kivéve távlövés esetét. 

b) A Biztonsági Tanácsadónak, valamint az ezzel megbízott személyeknek az esemény teljes időtartama alatt jogában áll a felszerelés ellenőrzése a szemlére vonatkozó szabályoknak megfelelően. 

c) A szemle nem jelenti a felszerelés teljes körű, hiánytalan, mindenre kiterjedő ellenőrzését. Az esetleges rejtett illetve észre nem vett hibákért, a szemlét végzők valamint a Biztonsági Tanácsadó nem vonható felelősségre.

d) Minden az íjjal végzett tevékenységért és annak következményeiért az adott íjász - kimentést nem tűrő - felelősséggel tartozik.3. Záró rendelkezések 

A Nemzeti Íjászszövetség hozzájárul jelen szabályzat bárki által történő felhasználásához, ha a felhasználó a szabályzat akár részbeni, akár teljes alkalmazásáról értesíti a szövetséget, valamint felmerülő észrevételeit, javaslatait megküldi a szövetségnek. 

A szabályzat folyamatos frissítéséről, aktualizálásáról a szövetség elnöksége gondoskodik.

Az aktuális változatot a szövetség a honlapján teszi közzé.

A szövetség elnöksége a 2010. február hó 14. napján megalkotott Biztonsági Szabályzatot 2010. május 14-én módosította, és egységes szerkezetű szövegét elfogadta.

 

 

 
Keresés az oldalon

Örömíjasz Google
 
 
Óra
 
Hányan látták az oldalt
Indulás: 2009-05-14
 
Legutóbbi frissítések

Esemény

 Kisjenő: Újév köszöntő 3D örömijász teremverseny

Eredmény

2018.12.09. Békéscsaba: XX. Kerecsen Kupa Nemzetközi Teremíjász Verseny

 

 

 
Biztonságos versenyek,versenyzők biztonsága
 
Történelmi íjászat
 
Egyesületek akik csatlakoztak az eseménynaptárhoz
 
Útvonaltervezés

 
Időjárás
Hőtérkép
 

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto