Szabad Magyar Örömíjász Versenynaptár
Szabad Magyar Örömíjász Versenynaptár

Belépés a főoldalra

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Eseménynaptár

 

 
Verseny eredmények
 
Üzenj itt gyorsan! Üzeneted egy napig látható!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Üzenet küldése
 
Hírek
 
Segítség
 
Játékok

 

 

 
Ajánlott bögésző Firefox

 
NÍ Biztonsági szabályzata

A

NEMZETI ÍJÁSZSZÖVETSÉG

BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

1. Bevezetés

1.1 A szabályzat célja 
A Nemzeti Íjászszövetség (továbbiakban: szövetség) kiemelten fontos célként kezeli, a tevékenységi körébe tartozó íjhasználatból eredő balesetek megelőzését, elkerülését. E cél elérésé érdekében a szövetség elnöksége e szabályzatot, mint alapvetést - a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével - alkotja. 

1.2 A szabályzat hatálya 
A szabályzat hatálya kötelező jelleggel kiterjed a szövetség minden tagjára, illetve az esemény résztvevőire. 

1.3 Fogalom-meghatározások 

Biztonsági tanácsadó: 
az eseménnyel kapcsolatos íjhasználatból eredő biztonsági kockázatok kontrollálásáért felelős személy, aki tapasztalatánál, szakismereténél fogva alkalmas a feladatra. 

Esemény: 
minden íjászrendezvény és íjhasználati alkalom. 

Az esemény résztvevői:
íjászok, rendezők, vendégek. 

Felelős szervező(k): 
az esemény lebonyolításáért felelős személy(ek). 

Felszerelés: 
íj és nyíl, valamint minden olyan eszköz és kiegészítő, amelyet az íjjal történő lövéskor alkalmaz az íjász (beleértve a viseletet, valamint a kiegészítő tárgyakat, eszközöket, fegyvereket) 

Szemle: 
a felszerelés biztonsági szempontból történő ellenőrzése. 

Íjász: 
az a személy, aki íjjal történő nyíl kilövésére alkalmas és a szemlén megfelelt felszerelés birtokában, és az esemény szabályait elfogadva részt kíván venni az eseményen. 

Rendező: 
az esemény szervezésében, rendezésében, lebonyolításában és adminisztrációjában tevékenykedő személy 

Vendég: 
az eseményt megtekintő személy, meghívott 

 

2. Szabályozó rész

2.1 A rendezőkre vonatkozó szabályok 

a) A felelős szervező köteles az esemény biztonságos lebonyolításához szükséges számú rendezőt alkalmazni. 

b) A felelős szervező köteles minden eseményre Biztonsági Tanácsadót felkérni, az eseményt megelőzően legalább annyival korábban, hogy a biztonsági tanácsadónak lehetősége legyen a szervezés minden időszakában felmérni a lehetséges kockázati tényezőket. 

c) A felelős szervező köteles a Biztonsági Tanácsadóval megosztani az esemény lebonyolításával, menetével kapcsolatos minden információt. 

d) A felelős szervező zártkörű rendezvényen lehet egy személyben a Biztonsági Tanácsadó is. 

e) A felelős szervező joga meghatározni a nyílvesszők azonosításának módját, melyről kellő időben köteles tájékoztatni az íjászokat és a rendezőket. 

f) Az eseményen az íjhasználat előtt szemlét kell tartani. 

g) A felelős szervező joga és kötelessége meghatározni a szemle helyét, idejét és módját. A szemlét a Biztonsági Tanácsadó vezeti. A szemlében közreműködő személyeket a Biztonsági Tanácsadóval egyetértésben a felelős szervező jelöli ki. 

h) A felelős szervezőnek jogában áll az eseményre vonatkozó egyedi biztonsági szabályokat előírni.

i) A felelős szervező köteles az íjászok részére:
- az adott eseményen végrehajtandó "gyakorlatokat" részletesen ismertetni, 
- az esetleges különleges baleseti kockázatokat, jelen Biztonsági Szabályzatot, valamint az eseményre vonatkozó egyedi biztonsági szabályokat ismertetni és tudatosítani. 

2.2 Az íjászokra vonatkozó szabályok 

a) Az íjász, lövésre alkalmas, hibátlan felszereléssel érkezzen az eseményre. Összes nyílvesszőjének testén saját maga azonosítására alkalmas egyedi jelet kell feltüntetni, az adott eseményre meghatározott módon. 

b) Az eseményen részt venni szándékozó íjász köteles szemlére bocsátani felszerelését. A szemle során az arra kijelölt felelős személy szemrevételezi az íjász felszerelését, szükség esetén próbalövésre kérheti az íjászt, valamint mérést vagy egyéb vizsgálatot végezhet az íjász felszerelésén. 

c) A Biztonsági Tanácsadónak jogában áll az íjászt az alkalmatlan vagy veszélyes felszerelés használatától eltiltani. 

d) Az az íjász vehet részt az eseményen, aki érzékelhetően nem áll alkohol, kábító hatású szer vagy egyéb, a biztonságos lövés leadását akadályozó vagy korlátozó hatás alatt. Ennek megítélése a Biztonsági Tanácsadó hatáskörébe tartozik. 

e) Az íjász akkor vehet részt az eseményen, ha a sikeres szemlét követően aláírásával igazolja, hogy jelen Biztonsági Szabályzatot és az adott eseményre vonatkozó szabályokat ismeri, elfogadja és betartja. 

f) Az íjász az esemény alatt köteles saját és mások biztonságára vigyázni. A rendezők vagy a Biztonsági Tanácsadó távollétében igyekezzen a jelen szabályzatban foglaltakat íjásztársaival betartatni. 

2.3 A vendégekre vonatkozó szabályok 

Az esemény ideje alatt a vendégek csak a számukra meghatározott helyen tartózkodhatnak. 

2.4 Az esemény helyszíne 

a) Már az esemény helyszínének kiválasztásánál figyelembe kell venni a biztonsági szempontokat. 

b) Az esemény helyszínéről a felelős szervezőnek méretarányos vázlatot kell készíttetnie. Ezen be kell jelölni a tervezett lőállások és célok helyét, a lőállások megközelítésére és elhagyására kijelölt útvonalakat, a vendégek számára kijelölt helyeket, valamint azokat a lőírányba eső területeket, melyeket az esemény teljes, vagy az íjhasználat ideje alatt mindennemű forgalom elől el kell zárni. 

c) A Biztonsági Tanácsadó köteles az eseményt megelőzően a helyszínt, a helyszíni vázlat birtokában bejárni, és kijelölt lőállásokat, célokat, lőirányokat, útvonalakat, területeket biztonság szempontjából ellenőrizni, észrevételeit a helyszíni vázlaton rögzíteni és így a felelős szervező tudomására hozni. 

2.5 Az íjjal való lövés szabályai 

a) Az íjat kizárólag a lőállásban, a lőálláshoz tartozó célra tartva szabad megfeszíteni, kivéve távlövés esetét. 

b) A Biztonsági Tanácsadónak, valamint az ezzel megbízott személyeknek az esemény teljes időtartama alatt jogában áll a felszerelés ellenőrzése a szemlére vonatkozó szabályoknak megfelelően. 

c) A szemle nem jelenti a felszerelés teljes körű, hiánytalan, mindenre kiterjedő ellenőrzését. Az esetleges rejtett illetve észre nem vett hibákért, a szemlét végzők valamint a Biztonsági Tanácsadó nem vonható felelősségre.

d) Minden az íjjal végzett tevékenységért és annak következményeiért az adott íjász - kimentést nem tűrő - felelősséggel tartozik.3. Záró rendelkezések 

A Nemzeti Íjászszövetség hozzájárul jelen szabályzat bárki által történő felhasználásához, ha a felhasználó a szabályzat akár részbeni, akár teljes alkalmazásáról értesíti a szövetséget, valamint felmerülő észrevételeit, javaslatait megküldi a szövetségnek. 

A szabályzat folyamatos frissítéséről, aktualizálásáról a szövetség elnöksége gondoskodik.

Az aktuális változatot a szövetség a honlapján teszi közzé.

A szövetség elnöksége a 2010. február hó 14. napján megalkotott Biztonsági Szabályzatot 2010. május 14-én módosította, és egységes szerkezetű szövegét elfogadta.

 

 

 
Keresés az oldalon

Örömíjasz Google
 
 
Óra
 
Hányan látták az oldalt
Indulás: 2009-05-14
 
Legutóbbi frissítések

Eredmény

2018.08.26. Kiskunhalas: 29. PER-KA FARM ÍJÁSZ KUPA

Esemény

Békés: A TIZENNYOLCADIK BÉKÉS KUPA 3D ÍJÁSZVERSENYRE

Kapuvár: IV. Kis-Rába Kapuvár Kupa

 
Biztonságos versenyek,versenyzők biztonsága
 
Történelmi íjászat
 
Egyesületek akik csatlakoztak az eseménynaptárhoz
 
Útvonaltervezés

 
Időjárás
Hőtérkép
 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!